top of page

Een passie voor het maakproces

Inworkshop.jpg

Het maken van messen is voor mij de ultieme vereniging van mijn liefde voor koken en eten, mijn passie voor creëren met mijn eigen handen en het toepassen van mijn technische kennis en kunde. 

 

Mijn naam is Jeroen Knippenberg en in het dagelijks leven ben ik process engineer op het gebied van warmte- en oppervlaktebehandeling van staal. Daarnaast ben ik parttime messenmaker en stort ik me helemaal in het maken van keukenmessen en leer zoveel mogelijk over het maakproces, geometriën, warmtebehandelingen en het gebruik van messen in de keuken.     

Al van jongs af aan was ik bezig met bakken en koken, om daarna met z'n allen te genieten van de resultaten. Daarnaast had ik altijd de drang om uit te vogelen "hoe iets werkt", waardoor ik me aangetrokken voelde tot de techniek. Dit zorgde ervoor dat ik werktuigbouwkunde ben gaan studeren en een fascinatie in metallurgie kreeg. 

Deze interesses vallen perfect samen in het maken van messen en aan het eind van 2017 had ik eindelijk de kans om een kleine werkplaats te beginnen in de garage van het huis waarnaar mijn vriendin en ik net verhuisd waren. Na maanden het hele internet afgezocht te hebben naar alles wat met messen maken te maken heeft, en langzaam de werkplaats gevuld te hebben met de nodige gereedschappen, was daar eindelijk mijn eerste mes. De enorme voldoening die ik kreeg van een geweldige maaltijd samen, bereid met een mes dat ik met mijn eigen handen gemaakt had, maakte me verslaafd aan het messen maken.

 

Vanaf dat punt ben ik volledig in het messen maken gedoken en geniet ontzettend van het leerproces en de messen die daaruit voort komen. Het perfecte keukenmes voor mij is ontzettend scherp, glijdt moeiteloos door elk soort voedsel en is comfortabel en gemakkelijk in het gebruik. En natuurlijk kan het ook geen kwaad als het mes er fantastisch uit ziet :-). 

Het merendeel van mijn inspiratie komt vanuit de Japanse keukenmessen en messenmakers. Bijzonder hard koolstofstaal, zeer scherpe messen en specifiek ontworpen voor de taak. Het merendeel van mijn messen zijn gemaakt door het zogenaamde "stock removal" proces, waarin een strip staal door middel van zagen, boren en schuren gevormd wordt tot een bijzonder mes. Hiervoor gebruik ik graag exclusieve staalsoorten zoals gelaagd damast staal, san mai staal en differentieel gehard monostaal met prachtige hamons.    

In mijn portfolio vind je mijn voorgaand werk en messen die te koop zijn.  Voor vragen over mijn messen of het maakproces, of als je geïnteresseerd bent in het kopen van een mes kun je contact met me opnemen via het invulformulier. Een volledig op maat gemaakt mes naar jouw specifieke wensen doe ik ook graag. Vul het contactformulier in en ik bespreek graag met je wat de mogelijkheden zijn.  

 

bottom of page