top of page

Vederdamast 245mm gyuto

2023

Voor de liefhebbers van een wat groter formaat keukenmes, is dit het middelpunt van iedere keuken. Met een snedelengte van 240mm is het een flink mes, maar door een goede balans en mooi dun uitgeslepen punt voelt dit mes bijzonder licht en wendbaar.

Meteen in het oog springt het meer-kleuren vederdamast in het lemmet. Het staal is samengesteld uit vier verschillende staalsoorten voor een hoog contrast center van de veer en een laag contrast gedeelte op de rug en aan de snede. De veer, die mooi met de vorm van het lemmet mee loopt, springt echt uit het staal door de hoge contrast ets, met wat relief in de kern.

Het heft is een variatie op het traditionele achthoekig Japanse handvat, met wat meer gekromde lijnen. Daarnaast zit er wat meer gewicht aan de achterkant van het handvat zodat het balanspunt van het mes mooi net voor de ricasso ligt. Perfect voor een pinchgrip. Het handvat is gemaakt uit een prachtig stuk gestabiliseerd esdoorn knoesthout dat qua tekening perfect past bij het damast. De voorkant van het handvat is een mooi donker stukje ebbenhout.   

Voor de allerbeste snijeigenschappen heeft het lemmet een s-grind (convexe slijping met extra holslijpingen in de zijkant van de bevels) met een dunne snede met een flinke distal taper naar een dunne punt. Dit betekent wel dat het mes niet geschikt is ruw hakwerk etc. Daarnaast heeft het koolstofstaal van het lemmet wat extra onderhoud nodig om roestvorming te voorkomen.  

Lemmet: Koolstofstaal (1.2842(O2), 75NI8 en 1.2510 (O1) en 1.2442) vederdamast, gehard tot 61±1HRC met hoog contrast etsing
Heft: Achthoekig organisch handvat. Gestabiliseerd esdoorn knoest, ebbenhout

Grind: S-grind, dunne snede, distal taper naar dunne punt

Totale lengte: 40cm
Snede lengte: 24cm
Lemmet hoogte: 5.7 cm
Rugdikte: 4.5mm bij de ricasso, 0.5mm op 2cm voor de punt
Dikte boven de snede: 0.15-0.20 mm
Totale gewicht: 246g

Idnr: G08

Prijs: Verkocht

bottom of page